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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
16/06/2021 |
Data da última atualização: |
17/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PAZINATO, J. F.; SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; DALMAGO, G. A.; SANTI, A.; ZENI, M.; MANFRON, A. C. A. |
Afiliação: |
JÚLIO FERRAZZA PAZINATO, Estudante de Agronomia, Universidade de Passo Fundo-UPF, Passo Fundo, RS. Bolsista CNPq.; HENRIQUE PEREIRA DOS SANTOS, CNPT; RENATO SERENA FONTANELI, CNPT; GENEI ANTONIO DALMAGO, CNPT; ANDERSON SANTI, CNPT; MANUELE ZENI, Estudante de doutorado em Agronomia, Universidade de Passo Fundo-UPF, Passo Fundo, RS; ANGELICA CONSOLADORA ANDRADE MANFRON, Estudante de doutorado em Agronomia, Universidade de Passo Fundo-UPF, Passo Fundo, RS. |
Título: |
Análise econômica de sistemas de ILP com cereais de inverno de duplo propósito no norte do RS. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 12., 2020, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, p. 20, 2021. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Sistemas de integração lavoura-pecuária (ILP) na região Sul do Brasil incluem espécies produtoras de grãos, de cobertura de solo e de pastagens. |
Palavras-Chave: |
Custos; Pastagens anuais de inverno; Receita líquida. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223814/1/Pazinato-p20-MIC-MPG-2020-completo.pdf
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Marc: |
LEADER 00917nam a2200217 a 4500 001 2132340 005 2021-06-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPAZINATO, J. F. 245 $aAnálise econômica de sistemas de ILP com cereais de inverno de duplo propósito no norte do RS.$h[electronic resource] 260 $aIn: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 12., 2020, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, p. 20$c2020 520 $aSistemas de integração lavoura-pecuária (ILP) na região Sul do Brasil incluem espécies produtoras de grãos, de cobertura de solo e de pastagens. 653 $aCustos 653 $aPastagens anuais de inverno 653 $aReceita líquida 700 1 $aSANTOS, H. P. dos 700 1 $aFONTANELI, R. S. 700 1 $aDALMAGO, G. A. 700 1 $aSANTI, A. 700 1 $aZENI, M. 700 1 $aMANFRON, A. C. A.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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Biblioteca |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
29/11/2021 |
Data da última atualização: |
29/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MAIA, D. S. V.; HAUBERT, L.; WÜRFEL, S. de F. R.; KRONING, I. S.; CARDOSO, M. R. de I.; LOPES, G. V.; FIORENTINI, A. M.; SILVA, W. P. |
Afiliação: |
DARLA SILVEIRA VOLCAN MAIA; LOUISE HAUBERT; SIMONE DE FATIMA RAUBER WÜRFEL; ISABELA SCHNEID KRONING; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO; GRACIELA VÖLZ LOPES; Â NGELA MARIA FIORENTINI; WLADIMIR PADILHA DA SILVA. |
Título: |
Listeria monocytogenes in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
FEMS Microbiology Letters, v. 366, n. 22,p. 1-6, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT The aims of this study were to evaluate the occurrence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil, as well as to perform molecular characterization and to assess the antimicrobial resistance profile of the isolates. Samples (n = 160) of sliced cheese and ham were collected at retail level from the city of Pelotas, Brazil. The isolation of L. monocytogenes and Salmonella spp. was performed and the isolates were confirmed by PCR, submitted to antimicrobial susceptibility testing and pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Listeria monocytogenes was found in 9.4% (15/160) of the samples. All L. monocytogenes isolates were positive for the prs, inlA, inlC and inlJ genes. Salmonella spp. was not isolated. Regarding the antimicrobial susceptibility, one (6.6%) L. monocytogenes isolate was resistant to streptomycin and four (26.6%) to clindamycin. Macrorestriction analysis with ApaI and AscI enzymes yielded two major PFGE groups I and II. All L. monocytogenes isolates showed virulence genes, and some of them were resistant to clinically used antimicrobials, representing a risk to public health. Moreover, PFGE patterns with high similarity were visualized in L. monocytogenes isolates at different times, demonstrating adaptability of the pathogen at retail level in the region. |
Palavras-Chave: |
Antimicrobial resistance; Foodborne pathogen; PFGE RTE foods; Serotyping; Virulence genes. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02145naa a2200265 a 4500 001 2136775 005 2021-11-29 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAIA, D. S. V. 245 $aListeria monocytogenes in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aABSTRACT The aims of this study were to evaluate the occurrence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil, as well as to perform molecular characterization and to assess the antimicrobial resistance profile of the isolates. Samples (n = 160) of sliced cheese and ham were collected at retail level from the city of Pelotas, Brazil. The isolation of L. monocytogenes and Salmonella spp. was performed and the isolates were confirmed by PCR, submitted to antimicrobial susceptibility testing and pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Listeria monocytogenes was found in 9.4% (15/160) of the samples. All L. monocytogenes isolates were positive for the prs, inlA, inlC and inlJ genes. Salmonella spp. was not isolated. Regarding the antimicrobial susceptibility, one (6.6%) L. monocytogenes isolate was resistant to streptomycin and four (26.6%) to clindamycin. Macrorestriction analysis with ApaI and AscI enzymes yielded two major PFGE groups I and II. All L. monocytogenes isolates showed virulence genes, and some of them were resistant to clinically used antimicrobials, representing a risk to public health. Moreover, PFGE patterns with high similarity were visualized in L. monocytogenes isolates at different times, demonstrating adaptability of the pathogen at retail level in the region. 653 $aAntimicrobial resistance 653 $aFoodborne pathogen 653 $aPFGE RTE foods 653 $aSerotyping 653 $aVirulence genes 700 1 $aHAUBERT, L. 700 1 $aWÜRFEL, S. de F. R. 700 1 $aKRONING, I. S. 700 1 $aCARDOSO, M. R. de I. 700 1 $aLOPES, G. V. 700 1 $aFIORENTINI, A. M. 700 1 $aSILVA, W. P. 773 $tFEMS Microbiology Letters$gv. 366, n. 22,p. 1-6, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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